Nieuws

De tbs van Jos de G., de verkrachter van Nicole van den Hurk, is met een jaar verlengd. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch besloten. Het gaat om een verlenging van de straf die hij kreeg voor een andere verkrachting, die van een vrouw in Valkenswaard in 2000.

Zowel justitie als de behandelende tbs-kliniek had gezegd dat het beter is om De G. in een tbs-kliniek te behandelen in plaats van op te sluiten in de gevangenis.

De verlenging van de tbs staat los van de verkrachting van Nicole van den Hurk. Wel is er een verband tussen de zaken: nadat hij was opgepakt voor de verkrachting in Valkenswaard, moest hij dna afstaan en dat leidde tot een match in de tot dan toe opgeloste zaak-Van den Hurk.

Jos de G. werd twee weken geleden veroordeeld voor het verkrachten van Nicole van den Hurk in 1995. Van het doden van het 15-jarige meisje werd hij vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie en De G. hebben hoger beroep ingesteld tegen het vonnis. Vanwege dit hoger beroep zit De G. nu niet in een tbs-kliniek, maar in voorarrest in een cel.

De G. zelf wil dat zijn tbs wordt opgeheven. “Ik heb geen vertrouwen meer in het systeem en ik ben uitbehandeld”, zo zei hij eerder.