Nieuws

OETELDONK – Officieel start zondagochtend om 11 minuten over 11 de carnaval in Oeteldonk (‘s-Hertogenbosch).

Maar de carnaval is inmiddels al volop aan de gang. Tijdens de carnaval word er natuurlijk veel gedronken en gefeest. Helaas heeft dit ook altijd nadelen: denk maar eens aan de enorme kater: die enorme hoofdpijn die je ervan kan krijgen.

Wij hebben een aantal tips voor je om een kater bij voorbaat tegen te gaan. Zo kun je drie dagen op sjouw zonder een enorme kater te hebben. Voor de doorgewinterde oeteldonker is de beste tip: doseren…!!!

 

1: Een Bôôjum leggen

Een kater is niet alleen afhankelijk van hoeveel je drinkt, maar ook hoe de alcohol geabsorbeerd en gemetaboliseerd wordt. Dit hangt weer af van hoeveel en wat je eet. Vooral vettig eten zoals pizza’s of burgers zijn goed om katers te voorkomen omdat het de absorptie van alcohol vertraagd.

2: Neem extra multivitamines

Metabolisme van alcohol verbruikt veel vitamines. Neem dus wat extra multivitamines om het verlies van vitamines te compenseren. Sla niet in een keer het hele potje achter over, te veel vitamines zijn ook niet goed voor je.

3: Drink veul!

Uitdroging is de grootste boosdoener voor de symptomen van een kater. Alcohol droogt het lichaam uit, en kan daarmee leiden tot hoofdpijn, duizeligheid en dorst. Zorg er daarom voor dat je tijdens en na het drinken voldoende water blijft nemen. Het water een keer vervangen voor een sportdrankje of vruchtenwater is nog beter omdat je dan ook de verloren mineralen en electrolieten hersteld.

4: Drink veul maar niet zo snel..

Een kater betekend eigenlijk dat je je lichaam hebt vergiftigd met alcohol. Je lichaam heeft gemiddeld anderhalf uur nodig om een glas drank te verwerken. Je lever speelt daarbij een belangrijke rol, omdat die enzymen levert die de alcohol afbreken. Als de toevoer van alcohol te snel gaat kan de lever de alcohol niet snel genoeg verwerken. Een tussenproduct, acetaldehyde, hoopt zich dan op. Dit is het stofje dat uiteindelijk voor de katerverschijnselen zorgt. Spreid je alcohol consumptie daarom over het verloop van de avond.

5: Neem een pilleke: ibuprofen

Als je echt heel erg veel hoofdpijn hebt, neem dan een ibuprofen om de pijn te verminderen. Ibuprofen is ontstekingsremmend, en kan de inflammatie die alcohol veroorzaakt reduceren. Vermijd paracetamol ten alle tijden, omdat de combinatie van alcohol en paracetamol slecht is voor je lever en nieren.

Bron: Dokterdokter.nl