Nieuws

Vlijmen, Waalwijk, Sprang-Capelle – De actiedag in het onderzoek naar de handel in harddrugs is in de loop van dinsdagmiddag afgerond. Er werden tal van zaken aangetroffen die verband houden met drugshandel. Het gaat onder meer om geld en drugs. Meerdere panden worden bestuurlijk gesloten, waaronder een horecagelegenheid in Vlijmen.

De actie begon dinsdagochtend rond 6.00 uur. In woningen in Vlijmen, Sprang-Capelle en Waalwijk werden aanhoudingen verricht. Na de arrestaties is de politie begonnen met doorzoekingen. Er werd onder meer gezocht naar sporen die in verband staan met de handel in drugs. Er werden flinke hoeveelheden cocaïne en XTC gevonden op meerdere locaties. Ook trof de politie op één van de locaties een hennepkwekerij in opbouw aan. Tijdens de doorzoekingen stuitte de politie daarnaast op enkele duizenden euro’s aan contant geld en munitie. Alles is in beslag genomen.

Tijdens de actie werden de pijlen ook gericht op een horecagelegenheid aan de Jonkheer de la Courtstraat in Vlijmen. Uit het politieonderzoek is namelijk naar voren gekomen dat vanuit een café volop is gehandeld in harddrugs. Het pand wordt door de gemeente gesloten. Dit geldt ook voor de twee bezochte woningen in Vlijmen en de huizen in Sprang-Capelle en Waalwijk.

Bij tenminste twee verdachten is sprake van een forse openstaande vordering. De Belastingdienst doet daar verder onderzoek naar. Uit onderzoek is gebleken dat op één van de locaties kinderen aanwezig waren terwijl er in de woning drugs werd verkocht. Om die reden werd ook Jeugdzorg betrokken bij het gezamenlijke onderzoek. Twee kinderen worden vandaag nog uit huis geplaatst.

De politie begon medio 2016 een uitgebreid onderzoek nadat er diverse signalen waren binnengekomen dat op meerdere plaatsen in Vlijmen werd gehandeld in harddrugs. In het onderzoek kreeg de recherche zicht op een groep personen die zich op grote schaal bezig hield met de handel in harddrugs.

Het onderzoek en de actie van dinsdag passen in de bredere aanpak om als georganiseerde overheid de georganiseerde misdaad te bestrijden. De burgemeester van Heusden is blij dat de handel in harddrugs wordt aangepakt: “De gemeente Heusden vindt aanpak van deze criminaliteit niet alleen belangrijk, omdat het om criminelen gaat, maar ook vanwege de risico’s voor inwoners. Daarom werken we ook lokaal intensief samen met de politie, de woonstichting én onze inwoners.

Alle verdachten worden uitgebreid verhoord en voorgeleid aan de rechter-commissaris. Nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.