Nieuws

DEN BOSCH – Bibliotheek ´s-Hertogenbosch presenteert maandag 2 november het speciale jubileumboek ´100 jaar BiEB, vooruit naar vroeger´, geschreven door Denise de Costa. De presentatie vindt plaats tijdens een officiële bijeenkomst voor genodigden die de feestweek van de bibliotheek inluidt. Het boek is vervolgens te koop in onder meer de vestigingen in het centrum en Rosmalen.

Grootste culturele centrum

In het boek wordt de geschiedenis aan de hand van vijf tijdperiodes uitvoerig beschreven. Van de oprichting van de Openbare Leeszaal en Boekerij der R.K. Leergangen op de Bossche Markt tot en met het grootste culturele centrum van de stad dat de BiEB vandaag de dag is. “Dit boek getuigt van onze geschiedenis én van onze ontwikkeling”, aldus Hans Derks, directeur Stichting Openbare Bibliotheek ’s-Hertogenbosch. “Waar het in de gloriejaren van openbare bibliotheken in Nederland vooral draaide om uitlenen en distribueren, stonden de beginjaren veel meer in het teken van kennisverspreiding, emancipatie en volksverheffing. En juist die laatste doelen – ook al gebruiken we niet meer helemaal dezelfde termen – nemen weer razendsnel in betekenis toe.”

Uniek beeldmateriaal

Het 125 pagina’s tellende boek is een aaneenschakeling van uniek beeldmateriaal, terugblikken, historische feitjes en bijzondere mijlpalen. Het boek kost € 5,- en is verkrijgbaar bij de vestigingen in het centrum en in Rosmalen, bij Boekhandel Adr. Heinen en bij Kantoorboekhandel Van Dijk & Van Hees.

100 uur feest

Woensdag 4 november start de Bibliotheek ’s-Hertogenbosch met 100 uur feest. Tot en met zondag 8 november vinden er tal van gratis activiteiten plaats om het jubileum te vieren. Het programma is te vinden op website van de bibliotheek.