ColumnsJan-Willem van den Akker

Social media en mijn kind update.

Jongeren zijn vaak snel vaardig met verschillende media. Via Whatsapp,Twitter, Instagram, Snapchat, Google+ en YouTube wordt er gecommuniceerd en info gedeeld. Bij ouders roept dit vragen op. Hoe zorg ik ervoor dat social media : gebruik leuk én veilig is? Hoe pak ik dat thuis aan?

Sterker nog: de berichtjes van de jeugd op social media zijn vaak niet eens te lezen voor ouders of docenten. Dit komt doordat de ‘schrijftaal’ vaak met tekens wordt ingevuld. Vorig jaar organiseerde de Oudervereniging een thema-avond over dit onderwerp; hier volgt een update.

Nieuwe social media trends

Mede door de opkomst van Snapchat en Instagram wordt het gat tussen docenten/ouders en de jeugd van nu steeds groter. Facebook, Twitter maar zeker ook YouTube zijn al redelijk ingeburgerd, maar welke nieuwe social media kanalen zijn in opkomst bij de jeugd?

Vloggen: Het maken van een videoblog of het volgen van een vlog zal de populairste activiteit zijn op YouTube. De snel gemonteerde, op jongeren gerichte video’s van Assenaar Enzo Knol bereiken in totaal 893.089  abonnees en worden per stuk meer dan 220.000 keer bekeken op YouTube.

Ook Dylan Haegens heeft 469.962 abonnees en zijn filmpjes ( vlogs ) worden massaal bekeken en dus een behoorlijke invloed op de jeugd.

Facebook: Voor jongeren wordt het medium steeds minder interessant. Zodra je tante, vader en zelfs oma op Facebook zitten is de lol er wel een beetje vanaf. Toch zal in 2015 Facebook nog steeds het grootste kanaal blijven. Verwachting is echter dat in 2016 Facebook onder jongeren niet meer op de eerste plaats zal staan.

WhatsApp: Meer dan 70% van jongeren onder de 20 jaar gebruikt het. Ook delen vanuit andere social media kanalen náár WhatsApp wordt steeds populairder in 2015/2016. Delen náár WhatsApp steeds wordt belangrijker. Voor de populaire humorsite BuzzFeed leveren links op WhatsApp na Facebook de meeste bezoekers op.

Snapchat: Jongeren verlaten steeds vaker Facebook om vervolgens in te ruilen voor Snapchat dat het mogelijk maakt foto’s te delen die weer verdwijnen na bijvoorbeeld 12 seconden.

Instagram: Instagram is een app waarmee je foto’s kunt delen. Na het maken van een foto kun je een filter over de foto leggen, en dat maakt dat de foto er al snel mooier uit ziet qua belichting en sfeer. De explosieve groei onder jongeren in 2015 zal zeker in 2016 gecontinueerd worden.Instagram wordt door jongeren vooral gebruikt als dagboek. Ze laten metfoto’s zien waar ze zijn, met wie ze zijn en wat ze doen. En natuurlijk de nodige selfies. Jongeren geven met Instagram een kijkje in hun leven. Opvallend is dat veel Instagram gebruikers dagelijks actief zijn.

Pinterest: Dit is eigenlijk een soort prikbord waar men foto’s in ‘borden’ plaatst. Pinterest is vooral populair onder de wat oudere jongeren en dan met name vrouwen. Dit visuele platform heeft 1,6 miljoen gebruikers in Nederland en groeit eveneens.

Twitter : Het aantal jeugdige Twitter gebruikers daalt en de meeste afhakers zijn jongeren onder de 20 jaar. Van alle afhakers geeft 36% aan dat ze zijn

gestopt omdat Twitter hen te weinig oplevert. Onder ouderen laat Twitter een stijgende lijn zien.

Ello: Was in 2014 het alternatief voor Facebook. Geen reclameboodschappen en je kan alleen lid worden als je een invitatie krijgt. Na een korte maar grote populariteit heeft Ello inmiddels alweer fors aan terrein verloren en lijkt in 2016 zijn verwachtingen niet waar te kunnen maken.

Ten slotte

Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren maakt zich zorgen om online privacy. Met name het online pesten (zoals uitsluiting in WhatsAppgroepen)

en het delen van kwetsende foto’s en video’s door kinderen baart zorgen. Praat met kinderen over wat zij doen op internet en maak afspraken. Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of de naam van de school. Houd wachtwoorden en inloggegevens altijd geheim, ook voor beste vriend(inn)en. Google uw kind eens, de Google ‘spider’ laat ook resultaten zien van sommige social media accounts.

Geschreven door Jan-Willem van den Akker