Jan-Willem van den Akker

EINDHOVEN – In een uitverkocht Muziekgebouw in Eindhoven trad maandagavond een levende legende op. De inmiddels 74-jarige Bob Dylan verraste met zijn setlist én zijn stem. De echte Dylan-fan had natuurlijk al op internet gelezen welke songs hij zou zingen, maar voor het grote publiek was het toch enigszins verrassend dat hij weinig klassiekers speelde.

Door Jan-Willem van den Akker

Het merendeel van de songs waren afkomstig van zijn recent werk: ‘Love and theft’, ‘Modern times’ en ‘Together through life’, ‘Tempest’ (2012) en ‘Shadows of the night’ (2015).

Al direct bij het openingsnummer ‘Things have changed’ (waar hij een Oscar mee won, van de film ‘Wonder Boys’) werd duidelijk dat Dylan verrassend goed bij stem was. Waar hij een aantal jaren geleden nog nauwelijks te verstaan was, zong hij zijn songs nu rustig, ingetogen, geconcentreerd en hij articuleerde zowaar.

Met achtereenvolgens ‘Beyond here lies nothin’ , ‘What’ll I do’ en ‘Duquesne whistle’ bracht hij zijn performance naar een hoger level. Daarbij moet gezegd worden dat zijn band een geoliede machine is. Tony Garnier, de officieuze bandleider speelt al vanaf de start van de Never Ending Tour (1989) in de band van his Bobness en heeft de leiding strak in handen. Het gemak, waarmee de ‘heren van de muziek’ Dylan volgden was werkelijk fabuleus.

Na de korte pauze ging Bob vrolijk door met songs waarbij je gedachten teruggingen naar een bluesy jazzclub uit de jaren 50. Om vervolgens af te sluiten met één van zijn grote hits, Blowin’ in the wind, in een bijzondere uitvoering en een strakke ‘Love sick’.

Na afloop (ook van een behoorlijk aantal jeugdige aanwezigen) hoorde je om je heen veel positieve reacties en dat was, de laatste jaren dat Dylan in Nederland was, wel anders. Dylan blijft altijd weer verrassen en trekt zich van niemand iets aan. The times they are a-changin’ ik dacht het niet!