Nieuws

DEN BOSCH – De Bossche Kleding- en Speelgoedbank aan de Kooikersweg 547 is een vrijwilligersinitiatief voor mensen die (tijdelijk) onder het bestaansminimum leven en zich geen kleding kunnen permitteren. Sinds de oprichting in 2013 heeft de stichting al honderden kansarme personen en gezinnen aan gratis kleding, huishoudtextiel en speelgoed geholpen. Vanwege de nog altijd groeiende hulpvraag is er dringend behoefte aan vrijwilligers, die zich willen inzetten voor het goede doel.

Kleding sorteren
Elke dag worden er zakken vol kleding, schoenen, huishoudtextiel en speelgoed ingebracht door particulieren en bedrijven. Al deze goederen worden stuk voor stuk gecontroleerd en gesorteerd door vrijwilligers. Door de enorme aanvoer en gebrek aan ‘handjes’ stapelen de zakken zich op en kunnen de sorteerders nauwelijks uit de voeten in de kleine opslag.

Cliëntbegeleiders
De Bossche Kleding- en Speelgoedbank wordt gefaciliteerd door tweedehands kledingwinkel IngeDinge op nummer 547. Van dinsdag t/m zaterdag kan iedereen er kleding voor kleine prijsjes kopen. Elke maandag staat de winkel ter beschikking van mensen, die door instanties als de Voedselbank, Juvans en de gemeente zijn doorverwezen. Op afspraak mogen zij er dan een gratis basisgarderobe uitzoeken. Omdat het veelal gezinnen met meerdere kinderen betreft, worden ze hierbij geholpen door cliëntbegeleiders.

Geen kattenpis
“We winden er geen doekjes om: het sorteren van goederen is geen kattenpis. Het vergt een scherp oog, kennis van mode, geduld en een goede fysieke gesteldheid. Je moet niet vies zijn van een beetje sjouwwerk”, zegt Lonneke Voets van de Bossche Kleding- en Speelgoedbank. “Als cliëntbegeleider op de maandag heb je te maken met mensen uit alle lagen van de bevolking en van diverse nationaliteiten. De uitdaging is om de smaak, cultuur en wensen van elke cliënt te respecteren. Ook is het fijn als je om kunt gaan met de emoties die daarbij horen. Je krijgt te maken met trieste verhalen, ontzettend hoge eisen of hevige dankbaarheid, waardoor je je soms begripvol of juist wat strenger op moet kunnen stellen”, aldus Voets.

Vrijwillig, niet vrijblijvend
Het merendeel van de vrijwilligers van de Bossche Kleding- en Speelgoedbank, waaronder de bestuursleden, werkt er al vanaf het begin. Lonneke: “Mede dankzij hen kunnen we veel mensen helpen en ons blijven ontwikkelen, maar we hebben ook veel vrijwilligers zien gaan. Doordat ze het werk onderschatten of omdat ze via ons doorstroomden naar een betaalde baan. Dat is natuurlijk het allermooiste wat je kan bereiken! We bieden namelijk ook werkervaringsplekken op het gebied van logistiek, administratie en mode. We investeren graag tijd in mensen en hun talenten, maar verwachten ook inzet en toewijding. Het werk bij de Bossche Kleding- en Speelgoedbank is weliswaar vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Dat geldt voor ons allemaal. Wat dat betreft zoeken we stevige vrijwilligers.”

Naast sorteerders en cliëntbegeleiders is de Bossche Kleding- en Speelgoedbank op zoek naar een secretarieel-administratief medewerker, een data entry medewerker en een logistiek coördinator. Alle vacatures zijn op vrijwillige basis. Met name gepensioneerden, (tijdelijk) werklozen en mensen die willen reïntegreren of een werkervaringsplek zoeken zijn van harte welkom.

Kijk voor meer informatie over de vacatures bij de Bossche Kleding- en Speelgoedbank op www.kledingbankdenbosch.nl of stuur een e-mail naar info@kledingbankdenbosch.nl.