Nieuws

Oeteldonk/Tullepetaonestad De Brabantse carnavalshit, “Kende Den Dieje”, gezongen door de geboren Bosschenaar Frank Hoek met muzikale begeleiding van Fanfare De Kikvorschen, brengt de gemoederen in Roosendaal (Tullepetaonestad tijdens carnaval) behoorlijk in beweging. Op de website van Omroep Brabant en van RDV Media, de producer van de clip, staan zeer uiteenlopende reacties op dit moment.
Het van oorsprong zeer populaire liedje “Zet Oe Eige In” uit 1979, geschreven de Bergenaar Piet Demmers en destijds gezongen door Jan Mol samen met d’n Ofkapel en
’t Tullepetaonekoor, is nog steeds van deze tijd, zo blijkt. Diverse reacties uit Tullepetaonestad, geven op het internet de verontwaardiging weer van het vermoedde misbruik van dit, van origine, Roosendaalse liedje. “Onterecht”, zo meldt Frank Hoek.

“Het nummer is in 1979 al door Piet Demmers verkocht aan uitgeverij Stichting Charles’Music met als producent Mike Vincent (red. Cees Vemeulen) en werd al eerder uitgegeven (red. 1990) als B-kant van een singletje van Frank (red. Frank Martin). De rechten van het nummer liggen dus volledig bij de Stichting Charles’Music. Daar komt bij, dat het nummer in heel veel kroegen al jarenlang wordt gedraaid tijdens de carnavalsdagen en tijdens carnavalsevenementen. Omdat het nog steeds een geweldig nummer is en nog steeds aanslaat bij de carnavalsvierders, heb ik het dit jaar als nieuw carnavalsnummer zelf weer opnieuw uitgebracht”.
Bertie van den Heuvel, voorzitter van de Komische Folkloristische Fanfare De Kikvorschen, snap de commotie allemaal wel. “Wij worden regelmatig gevraagd door Bossche en Brabantse artiesten om hen te begeleiden met een nummer. Wij deden het al voor verschillende artiesten: Wim Kersten, De Twee Pinten, De Deurzakkers en dit jaar met John De Bever en nu ook met Frank Hoek. Dat doen we in principe alleen buiten de 3 carnavalsdagen om, want tijdens het Oeteldonkse carnaval zijn wij in dienst van de Oeteldonksche Club van 1882 als Hofkapel der Amadeiro’s, prinsen van Oeteldonk. Een goed Brabants carnavalsnummer raakt je, daar zit emotie in. Dat maakt ook het grote verschil met de meer commerciële nummers uit de Randstad.

Die gaan over paarden of bananen, dat heeft niks met gevoel te maken wat mij betreft. Ja, en als er dan een Tullepetaons nummer succesvol wordt gespeeld door een Bossche zanger met een Bossche, of beter, Oeteldonkse fanfare, dan voelt dat als pronken met andermans veren. Nou kennen wij gelukkig geen veren in Oeteldonk, maar ik snap het wel; muziek moet je gevoel raken, dat is emotie en carnaval gaat juist om dat gevuul en emotie”. Om de verontwaardigde en enigszins

Bekijk hier de Videoclip van Frank Hoek en De Kikvorsschen