Nieuws

Het jubileumboek van FC Den Bosch, Vallen en opstaan, is uit. Het boek ligt per heden bij Boekhandel Adr. Heinen in de Kerkstraat en is bovendien te koop via de administratie van FC Den Bosch. Tot op heden zijn er ruim 1.200 exemplaren verkocht.

Frans van Gaal en Henk Mees stelden het boek als hoofdauteurs samen. Ze konden daarbij een beroep doen op de hulp van Jules Spijkers en Laurens Ruzius. Ronald van Boxtel zorgde voor de statistieken en bracht zo de wedstrijdgegevens van 50 jaar betaald voetbal door FC Den Bosch in beeld. Hij kreeg hierbij de steun van Leon van Bijnen, Fried Rutten en anderen. Het omvangrijke fotoarchief van Henk van Esch en de bijdragen van tal van andere fotografen staan aan de basis van een rijk en geïllustreerd boek met waarlijk historisch fotomateriaal.

Overleven

Hoofdauteur Frans van Gaal over het jubileumboek: “Wie vandaag terugkijkt op vijftig jaar FC Den Bosch ontkomt niet aan de indruk dat FC Den Bosch in één ding heel goed is: overleven! De club kende hoogte-, maar zeker ook dieptepunten. De club was stabiele middenmoter in de Eredivisie, maar ook lantaarndrager in de kelder van de Eerste divisie. Ze verraste als ‘reuzendoder’ door Ajax, PSV en Feyenoord te laten bibberen in De Vliert, maar kon ook teleurstellen tegen bijvoorbeeld de amateurs van DWV uit Amsterdam. Voorzitters kwamen en gingen heen. Ze lieten allen hun sporen na, tot op de dag van vandaag zichtbaar. Supporters waren trouw, maar ook weerbarstig en soms lastig. Sponsors deden het niet alleen om de reclame of om er beter van te worden, ze hadden iets met het spelletje. Want voetbal is een heerlijke uitlaatklep na een week hard werken. Dan wil je wel eens even met de belangrijkste bijzaak van de wereld bezig zijn.”

Foundation

In het jubileumseizoen 2015-2016 organiseert de club meer activiteiten. Zo was er op zaterdag 21 november een succesvolle reünie van oud-spelers, -bestuurders en -vrijwilligers. In januari 2016 vindt de installatie van de FC Den Bosch Foundation plaats. Voorzitter van deze foundation is Roger Schouwenaar, oud-speler van de club. De FC Den Bosch Foundation wil onder het motto van ‘Een gezonde buurt’ werken aan gezond leven, sociale samenhang en samenlevingsopbouw in en rondom de stad ’s-Hertogenbosch.

Bijdrage maatschappelijke activiteiten

Het is een realistisch en vermakelijk boek geworden, met een eigentijdse en frisse vormgeving. Uitgever is Bek Communicatie in Veghel, Sterpartner van FC Den Bosch. Het boek is voorzien van vele historische illustraties, anekdotes en statistieken. Het heeft een omvang van 244 bladzijden en is het meest complete boek over de geschiedenis van FC Den Bosch. Seizoenkaarthouders hebben een bijzondere plek in het boek gekregen. Dat geldt zeker ook voor de partners die het boek mede mogelijk gemaakt hebben, te weten: Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling, Timmermans Infra, Schouten & Nelissen, Digital United, Toyota Jos van Boxtel, gemeente ’s-Hertogenbosch en Boelens de Gruyter. Wie het boek koopt (€ 39,90) steunt de maatschappelijk activiteiten van FC Den Bosch, zoals die vanaf 1 januari 2016 verzorgd en gecoördineerd worden door de FC Den Bosch Foundation.