Nieuws

DEN BOSCH – Bij armoede denken we niet snel aan Nederland, laat staan aan ‘s-Hertogenbosch. Toch leven veel stadsgenoten op of onder de armoedegrens. Het aantal mensen dat voor voedsel en kleding afhankelijk is van hulp van buitenaf groeit met de dag. Stichting Kledingbank & Speelgoedbank ‘s-Hertogenbosch wordt er wekelijks mee geconfronteerd wanneer cliënten, vaak gezinnen met meerdere kinderen, een gratis kledingpakket uit mogen zoeken. Nieuw ondergoed maakt ook deel uit van dat pakket. En daar wringt de schoen: er is amper ondergoed. Dit was voor de Kledingbank aanleiding om de hulp van basisscholen in ‘s-Hertogenbosch in te schakelen.   

Structureel tekort
Stichting Kledingbank & Speelgoedbank ‘s-Hertogenbosch wordt gefaciliteerd door tweedehands  kledingwinkel IngeDinge aan de Kooikersweg. Lonneke Voets van de Kledingbank: “Op maandag staat de winkel geheel ter beschikking van cliënten van de Kledingbank. Onder begeleiding van enthousiaste vrijwilligers mogen zij er een gratis kledingpakket uitzoeken. Daarnaast krijgt iedere cliënt een pakket huishoudtextiel, sokken en nieuw ondergoed. “Tweedehands kleding en schoenen worden voldoende ingebracht, maar ondergoed, en dan met name kinderondergoed, komen we structureel tekort. En laten we eerlijk zijn, niemand draagt graag een tweedehands onderbroek. Donateurs van nieuw ondergoed zijn schaars. Met de inzamelingsactie hopen we een beroep te kunnen doen op de medemens; koop een onderbroek voor je eigen kroost en één voor een kwetsbaar kind. Klein gebaar, groot geluk. Elk kind heeft tenslotte recht op fatsoenlijk ondergoed.”

Inzameling op school
Voor de actie heeft de Kledingbank de hulp van basisscholen in de regio ingeschakeld. “Na de succesvolle inzamelingen op de L.W. Beekmanschool, KC De Kameleon en Het Bossche Broek zijn we nu gestart op KC Sterrenbosch op de Maaspoort. De gehele maand oktober kunnen ouders en omwonenden nieuw kinderondergoed, voor zowel jongens als meisjes, inleveren op school. Er staat een speciale winkelwagen waar het ondergoed in gedeponeerd kan worden. Bij de bekende discounters koopt u al een prima onderbroek of hemd voor een euro. Na een maand zetten we de actie weer op een andere basisschool in, opdat er zo veel mogelijk ondergoed ingezameld wordt voor kansarme kinderen in de stad”, aldus Voets.

Over Kledingbank Den Bosch
Stichting Kledingbank & Speelgoedbank ‘s-Hertogenbosch voorziet mensen die (tijdelijk) niet over voldoende financiële middelen beschikken van gratis kleding, schoenen, huishoudtextiel, nieuw ondergoed en speelgoed. De stichting ontvangt een basissubsidie van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch, maar is verder afhankelijk van de inzet van vrijwilligers, donaties en fondsen. De gehele organisatie bestaat uit 40 mensen die zich belangeloos inzetten. De Kledingbank is gevestigd aan de Kooikersweg 549 op de Kruiskamp. Meer info:
www.kledingbankdenbosch.nl.

De inzamelingsactie op KC Sterrenbosch loopt de gehele maand oktober. Adres: Hofstedenlaan 62-64, 5235 CJ ‘s-Hertogenbosch. www.kcsterrenbosch.nl