Nieuws

OETELDONK – Boer Knillis oprichter van Oeteldonk en Hendrien zijn vrijdagmiddag geplaats op zijn sokkel.) Alleen in schrikkeljaren mag Hendrien naast Knillis op de sokkel staan. Getooid in een traditionele outfit staat Knillis vanaf zondagmiddag metershoog prominent te pronken op zijn sokkel op de Markt, pal voor het Zomerpaleis van de Prins. Tot die tijd zitten Knillis en Hendrien nog onder de rood-wit-gele vlaggen verstopt.

Onthulling Knillis & Hendrien:

De onthulling van het standbeeld van Knillis, de vermeende stichter van Oeteldonk, luidt de jaarlijkse viering van carnaval in. Voor de eerste maal was er in 1922, het jaar waarin het dorp zijn 40-jarig bestaan vierde, op de Markt een plaats voor ingeruimd. De plechtigheid vindt sinds enkele jaren plaats in aansluiting op de overdracht van de ambtsketen door de burgmeester van Den Bosch aan zijn collega van Oeteldonk.

Na de ambtsketenoverdracht en Zijn toespraak vertrekt de Hoogheid naar de Markt om rond 14:55 uur boer Knillis en vanwege schrikkeljaar ook moeder Hendrien te onthullen die dit jaar zeer prominent bovenop een groot podium staan. De onthulling is hét hoogtepunt tijdens de opening van het carnaval, waar vele Oeteldonkers al jarenlang massaal bij aanwezig zijn.

Boer Knillis en moeder Hendrien zijn tijdens carnaval 2016 hét middelpunt voor alle Oeteldonkers.


 

Bekijk hier de reportage van het plaatsen van Knillis & Hendrien: