ColumnsJan-Willem van den Akker

Het bericht van het overlijden van Johan Cruijff, zag ik in een vriendengroep van Whatsapp.

Direct gingen mijn gedachten naar het WK van 1974. Ik was toen acht jaar oud en dit toernooi heeft mijn sportleven wel beïnvloed. Als jongste van ons gezin werd ik meegezogen in de euforie in die tijd. Met Johan Cruijff kon je niet verliezen, dus alle wedstrijden van het Nederlands Elftal waren een feest. Door, in mijn ogen onterechte verloren finale tegen Duitsland, is mijn aversie tegen het Duitse voetbalelftal enorm gegroeid, overigens tot op de dag van vandaag. Ook gingen mijn gedachten terug naar het seizoen 2004/2005. Mijn broer Alex ( Ajax fan ) was uitgenodigd door een toenmalig bestuurslid van Ajax voor de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Natuurlijk mocht ik als broer mee naar die wedstrijd. Na afloop van die wedstrijd die FC verloor met 2-0, waren wij als een van de eerste in de bestuurskamer van Ajax. De grote Johan Cruijff stond aan een tafel naast ons. Ik zeg tegen mijn broer , ik ga eens even vragen of Cruijff ook vond dat FC Den Bosch onrecht was aangegaan. Alex zei nog , joh doe ff lekker normaal, maar ik was niet meer tegen te houden. Nadat ik mezelf had voorgesteld, stelde ik direct mijn vraag: Hoe onterecht heeft FC Den Bosch vandaag verloren. De grote Johan Cruijff keek me aan en zei: “Tja als je fan bent van FC Den Bosch kan ik me die vraag voorstellen”. Ik was totaal verrast dat de grote Cruijff mij op deze manier wist te counteren. Sterker nog hij ging aan mij uitleggen waarom FC de kansen op het middenveld niet had benut. Na een kwartier was de tafel waaraan wij stonden inmiddels uitgegroeid tot reünie van oud topspelers. Gerard van der Lem , Theo de Jong en nog wat spelers die ik op dat moment niet wist thuis te brengen hingen aan Cruijff zijn lippen. Inmiddels had ik mijn broer aan tafel geroepen en voorgesteld aan Johan Cruijff als of het de gewoonste zaak van de wereld was. Tijdens de voetbaldiscussie werden wij steeds door Cruijff betrokken bij het gesprek. Zoals gewoonlijk wilde ik mijn gelijk halen en liet mijn mening duidelijk gelden. Waarop Gerard van der Lem zei “nou je bent net zo eigenwijs als je buurman ( Cruijff ). De grote Cruijff keek me aan haalde zijn schouders op en zei: “trek het je maar niet aan hoor hij heeft bij FC Amsterdam gespeeld”.  Toen wij na een half uur afscheid hadden genomen en huiswaarts gingen, besefte wij pas in de auto dat we een half uur met de grootste voetballer aller tijden hadden mogen praten. Voor mijn broer als Ajax fan was het onwerkelijk, voor mij als fan van Cruijff helemaal. Na alle eerbetoon na het overlijden op televisie werd duidelijk dat de bereikbaarheid van Cruijff echt onvoorstelbaar was en dat heb ik aan den lijve ondervonden.

Jan-Willem van den Akker