Nieuws

VUGHT – Nationaal Monument Kamp Vught is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2016, een publieksprijs die dit jaar gaat naar een oorlogs-, verzetsmuseum of herinneringscentrum. Nationaal Monument Kamp Vught maakt kans op 100.000 euro. Daarnaast zijn Nationaal Militair Museum in Soest en Verzetsmuseum Amsterdam genomineerd. Vanaf dinsdag 29 maart kan het publiek stemmen op het ‘Museum van het jaar’ via Museumprijs.

De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea die zich weten te onderscheiden te belonen en om een breed publiek bij deze musea te betrekken.

Oorlog, verzet en herinnering

De BankGiro Loterij Museumprijs is dit jaar bestemd voor het oorlogs-, verzetsmuseum of herinneringscentrum dat er het beste in slaagt het verhaal over de Eerste en/of Tweede Wereldoorlog op een aansprekende wijze aan een breed publiek te presenteren. Een vakjury selecteerde de drie genomineerde musea. Militair historicus en onderzoeker Christ Klep werd dit jaar toegevoegd als expert jurylid.

Achtergrond nominatie

Volgens de vakjury is Nationaal Monument Kamp Vught er op uitstekende wijze in geslaagd de dramatiek van dit voormalige SS-concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog om te zetten in een reële beleving. De verhaallijnen zijn bijzonder goed en overtuigend doorgetrokken naar het heden. Voorbeeldstellend is het museum in de wijze waarop het leven in een SS-concentratiekamp wordt verbeeld: informatief voor verschillende bezoekerscategorieën, sober, doeltreffend en beklemmend.

Stemmen

Het publiek kan op Museumprijs vanaf 29 maart tot en met 26 april stemmen op een van de drie musea. Op dinsdag 3 mei wordt de winnaar van de BankGiro Loterij Museumprijs 2016 bekend. De BankGiro Loterij Museumprijs – uitgereikt sinds 1990 – is met in 2015 een recordaantal van ruim 70.000 stemmers, één van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013), Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012) en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010).

– Stemmen is ook mogelijk vanuit het buitenland;
– Een mailadres per stem,  mogelijk vanaf 18 jaar;
– U maakt kans op een culturele reis naar New York voor 2 personen;
– Uw mailadres wordt alleen benut om de winnaar bekend te maken.
Campagnebeeld: Artishock events & marketing


 

MEDIA: Directeur Jeroen van den Eijnden roept op tot stemmen