Nieuws

Al jaar en dag kennen we in Oeteldonk een onderscheiding, die carnavalesk puur sang is. De Lange Teen.

Omdat ‘Oeteldonkers altijd gelijk hebben’, komt het in ons durp geregeld voor dat er mensen op andermans tenen gaan staan, of lange zelf lange tenen hebben, waarop iemand anders dan weer gestaan heeft.

Het mooie daarvan is wèl, dat dit vaak mensen zijn, die hun nek uitstken, zich ergens hard voor maken, en voor iets gaan staan. (of gewoon ergens voor zijn gaan liggen).

Marcel van Zwam, eigenaar van Café LaLaLa, wilde tijdens de opening van het carnavalsseizoen op 11 november 2016, de kiel van zijn vader (een zeer verdienstig en creatief Oeteldonker, die helaas enige jaren geleden overleden is), vanaf de toren van de sint-Jan mee naar beneden laten komen. (elk jaar bij de opening op 11 november, komt een vlag met het nieuwe embleem van de toren naar beneden).

Om dit ‘evenementje’ wat extra aandacht te geven, maakte Marcel van Zwam een aantal weken voor 11-11 melding dat de ingelijste kiel uit zijn café gestolen was. Op Facebook en andere media kwam een oproep om de kiel weer terug te brengen, want zo’n aandenken aan je overleden vader meenemen, is beneden alle pijl. Echter, dit bleek allemaal in scene gezet te zijn.

Toen de organisatie op 11 november niet mee wilde gaan in het plan, de kiel vanaf de Sint-Janstoren mee te laten komen, gooide Marcel uit woede elke deur dicht. Hij trok zich terug van deelname van het Kwèkfestijn, hield op de ochtend van het Kwèkfestijn de deur van zijn café dicht, zodat de afgesproken clubs voor een gesloten deur stonden en alle banden met Oeteldonk werden verbroken.

Inmiddels is de strijdbijl weer begraven en is menig hand weer geschud.

Gisteravond is tijdens de jaarlijkse Poemiekavond (een Oetldonkse avond van Poëzie, muziek en declamaties), de Lange Teen aan Marcel uitgereikt.