Oss en ‘s-Hertogenbosch presenteren Roze Jaar

70ff8944-bf32-4a69-92ca-1afdef17808c
Oeteldonkse Lange Teen 2017 gaat naar Marcel van Zwam
februari 15, 2017
bba9e57be1ca4566bd61e52e02797eb0640
Grote optocht Zandhazendurp
februari 15, 2017

Oss en ‘s-Hertogenbosch presenteren Roze Jaar

roze-zaterdag-ballonnen

Dinsdagmiddag is in ‘s-Hertogenbosch het programma gepresenteerd van de landelijke Roze Zaterdag, die dit jaar zijn veertigste editie beleeft. Ook werd meer bekend over de inhoud van het Roze Jaar, dat in de gemeenten Oss en ‘s-Hertogenbosch wordt gehouden. Op Roze Zaterdag – op 24 juni – wordt ’s-Hertogenbosch op de kaart gezet als Regenboogstad. Dat gebeurt onder meer met een regenboogbotenparade, een keur aan artiesten en een roze viering voor alle geloven. Voor programmamanager Ivo van Harmelen is het inmiddels twee jaar geleden dat hij met andere initiatiefnemers en de steun van de gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch de landelijke Roze Zaterdag naar ’s-Hertogenbosch haalde. “Dat we twee gemeenten met elkaar verbinden door middel van een Roze Jaar heeft de doorslag gegeven om het dit jaar hier te mogen organiseren,” zegt Van Harmelen.

Voor het Roze Jaar zijn er diverse eigen activiteiten, waarvan de eerste aanstaande zaterdag plaatsvindt, het Roze Tennistoernooi op de banen van tennisvereniging De Schutskamp in ’s-Hertogenbosch. Ook reguliere activiteiten krijgen een roze jasje aangemeten, zoals Bevrijdingsfestival Brabant en het Osse Fantastival. Beide organisaties besloten ruimte te creeëren voor een roze progammering. “Al deze activiteiten in het Roze Jaar en op Roze Zaterdag werken aanstekelijk, in Oss en ‘s-Hertogenbosch en in de hele regio,” zegt wethouder Annemieke van de Ven van de gemeente Oss. “We willen dat iedereen zich ervan bewust wordt dat we gelijkwaardig zijn, ook al zijn we niet gelijk.”

“Ik zie dat steeds meer mensen en organisaties enthousiast raken om aan te haken. Op de dag zelf maar ook daaromheen. Het wordt een roze jaar voor iedereen,” aldus wethouder Eric Logister. ‘s-Hertogenbosch is net als Oss een Regenboogstad. In een convenant hebben zij en tientallen andere gemeenten verklaard gezamenlijk de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) te verbeteren.

Comments are closed.