Nieuws

Alle namen van de in ’s-Hertogenbosch gevallen Britse militairen – 146 in aantal – worden de komende weken aangebracht onder The Royal Welshbrug. Op dinsdag 27 oktober, tijdens de Bevrijdings- en Veteranendag in ’s-Hertogenbosch, is tevens de onthulling van een speciale plaquette bij The Royal Welshbrug door loco-burgemeester Jos van Son. Dit gebeurt in het bijzijn van een kleine delegatie van The Royal Welsh en de Bossche veteranen. The Royal Welshbrug werd op vrijdag 31 juli al officieel geopend. De brug verbindt de Nelson Mandelalaan met de Zandzuigerstraat.

146 Namen dragen de nieuwe Royal Welshbrug

Vorig jaar, bij de 70 jarige herdenking van de bevrijding van ’s-Hertogenbosch, werd bekend dat deze nieuwe verkeersbrug over de Dieze The Royal Welshbrug zou gaan heten. Hiermee is er een blijvende herinnering in de stad aan de dappere Welshtroepen die de stad in 1944 bevrijdden. ’s-Hertogenbosch heeft altijd de relatie met Wales gekoesterd en is zijn bevrijders uit Wales jaarlijks blijven ontvangen. In 2014 is het tot een laatste samenkomst met de bevrijders gekomen. Toen is eveneens door het stadsbestuur onderzocht of alle bij de bevrijding gesneuvelde Britse militairen een blijvende vermelding kunnen krijgen in de openbare ruimte in ’s-Hertogenbosch. In het stadhuis waren al in 2009 de 146 namen gegraveerd in de klassieke ramen. Dat gebeurde destijds  vanuit de symboliek dat de naoorlogse ontwikkeling van ’s-Hertogenbosch nooit had kunnen plaatsvinden als deze Britse militairen niet bereid waren geweest desnoods het grootste offer te brengen. Kijk je vanuit het stadhuis naar buiten naar ’s-Hertogenbosch, dan kijk je altijd eerst door 146 namen heen…. Vanaf 27 oktober a.s. worden de 146 namen nu ook in de openbare ruimte zichtbaar, onder de Royal Welshbrug over de lengte van de Veemarktweg, vanuit de symboliek dat met de kracht van 146 gesneuvelde militairen de nieuwe Royal Welsh brug blijvend wordt gedragen.

Ceremonie op Bevrijdings- en Veteranendag

Bij de onderdoorgang van The Royal Welshbrug (Veemarktweg) vindt op dinsdag 27 oktober een korte ceremonie plaats. Onder en op de brug komen twee dezelfde plaquettes. Ook de namen van de in ’s-Hertogenbosch omgekomen Britse militairen– voornamelijk uit Wales – worden tijdens de ceremonie onder de aandacht gebracht. De namen vormen gezamenlijk de ‘Roll of Honour’ en worden onder The Royal Welshbrug geplaatst. Dergelijk eerbetoon van The Roll of Honour is voor Nederlandse begrippen uniek; in Groot-Brittannië is het gebruikelijker.

Belangstellenden zijn welkom om de ceremonie op 27 oktober a.s. bij te wonen. Deze begint om 13.00 uur en duurt ongeveer een half uur.