Nieuws

DEN BOSCH – Tussen de Randstad en de grote steden in Noord-Brabant, zoals Den Bosch, rijden vanaf half december geen nachttreinen meer in het weekend. De NS is niet van plan de dienstregeling nog te wijzigen.

Het provinciebestuur hoopte en verwachtte dat twee nachttreinen behouden zouden blijven in de dienstregeling, maar dat zit er niet in. Dat binnenkort om 4.00 uur ’s nachts geen treinen meer naar het zuiden rijden, is al langer bekend. Brabant had er echter op gerekend dat de laatste treinen om 02.00 uur ’s nachts zouden vertrekken in Rotterdam en Utrecht, naar Den Bosch en met Eindhoven als eindpunt.

De NS stopt straks echter al een uur vroeger: rond 1.00 uur ’s nachts vertrekken vanuit Rotterdam en Utrecht de laatste treinen naar Brabant. Volgens de NS is dat in lijn met de eisen van de overheid. Een woordvoerster herinnert eraan dat de treinen niet rendabel zijn. Provincie en gemeenten betaalden daarom jarenlang mee, maar willen dat niet meer.
Voor 2016 zou het gaan om 700.000 euro. Brabant is daarom zelf verantwoordelijk voor het stoppen van de nachttreinen, stelt de NS. “Het ministerie stelt de voorwaarden. Daar mogen wij niet van afwijken.”
Als Brabant het anders wil, zijn er dus twee opties: bijbetalen of het ministerie van Infrastructuur ervan overtuigen dat treinen tot 2.00 uur ’s nachts in het eisenpakket moeten. Overigens gaan binnenkort waarschijnlijk wel nachtbussen rijden tussen de Randstad en Brabant. De plannen daarvoor zijn nog in de maak.

bron: Dichtbij.nl