Nieuws

Bewoners van de Ackersdijckstraat schreeuwen het van de daken: een groot deel van hun straat heeft sinds kort een groen dak. Inwoners van 15 huizen maakten samen het plan om 150 m2 planten te laten aanleggen. Dit gebeurde met subsidie van gemeente ’s-Hertogenbosch en het Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds. Het is een samenwerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds, provincie Noord-Brabant en de Brabantse waterschappen. Zij stimuleren de aanleg van meer groene daken.

Bewoners Camille Maréchal en Mieke van der Heijden zetten een half jaar geleden de eerste stap tot een gezamenlijk plan: “Toen we hoorden over de mogelijkheden van groene daken waren we meteen enthousiast. Omdat het goed is voor het milieu en het ziet er prachtig uit. Het trekt bovendien meer vlinders, bijen en vogels aan. Er zijn nu in totaal 15 huizen voorzien van een groen dak.”

Het project is een voorbeeld van hoe inwoners en overheid samen de uitdaging aangaan om de leefomgeving te verbeteren. Wethouder Jos van Son en bestuurslid William de Kleijn van waterschap Aa en Maas zijn enthousiast over het project. Zij waren samen met enkele bewoners aanwezig bij de afronding van het project op 3 maart.

Gemeente en waterschap stimuleren de aanleg van meer groene daken met subsidies. Het milieuvriendelijke dak van planten of gras werkt isolerend. Het dak heeft een langere levensduur en zorgt voor een grotere biodiversiteit. Doordat het water vasthoudt, wordt het riool minder belast. Wie dit aanspreekt, leest meer over de (subsidie)mogelijkheden op www.s-hertogenbosch.nl/groenedaken en www.cultuurfonds.nl/natuurwaterfonds.