Jan-Willem van den Akker

Veel voetballers die geïnterviewd worden zeggen te pas en te onpas : “wat ik zeg “. Waar komt dat in hemelsnaam vandaan ? Waar refereren ze aan ? Verslaggever:  Wat vond je van de wedstrijd? Voetballer zegt : “Ja wat ik zeg, we moeten de kansen wel benutten”.  Als hij bedoelt “wat ik zojuist al heb gezegd “ kan dat niet want hij had nog niets gezegd. Is het dan een soort van arrogantie waarbij ze woorden weglaten. Dus “luister goed wat ik zeg” om zo de interviewer als klein kind te behandelen? Of is het zo dat de geïnterviewde zichzelf belangrijk vindt : “ wat IK hierop te zeggen heb “.  Ach je zou ook nog kunnen denken dat ‘wat ik zeg’ betekent ‘wat ik zou willen zeggen’ Ik kom er niet uit, je zou ook nog kunnen denken dat het gewoon gebrekkig Nederlands is. Als je heel vaak uitspraken om je heen hoort ga je die vanzelf ook overnemen. Memphis Depay was een van de eerste die deze belachelijke uitdrukking gebruikte. Arjen Robben gebruikte de zin na de interland tegen Wales ook, echter legde hij meteen uit dat hij bedoelde wat ik zojuist al heb gezegd. Is er dan geen enkele sportverslaggever die gewoon vraagt wat de speler bedoelt met deze uitspraak? Nee de vaak opendeuren vragen zijn veiliger zodat de geïnterviewde niet geïrriteerd raakt. Wat ik zeg, ik word er gek van !

Jan-Willem van den Akker