Nieuws

Op zoek naar het geluid van Jheronimus Bosch

In het voorjaar van 2016 krijgen de kunstwerken van Jheronimus Bosch klank in de korenwedstrijd Zing Jheronimus! Koren uit de regio kunnen zich tot het einde van dit jaar aanmelden voor deelname, vertolken minimaal één van de tien liederen die door vooraanstaande kleinkunstenaars en componisten speciaal hiervoor werden geschreven en maken daarmee kans op een plek in de schijnwerpers tijdens de manifestatie Jheronimus Bosch 500. Zij zullen het erfgoed van deze wereldberoemde schilder een stem geven in één van de speciaal daarvoor gecomponeerde liederen.

Bosch’ lied

Vooraanstaande tekstdichters en componisten hebben zich gebogen over werken van Jheronimus Bosch en daar 10 nummers bij geschreven. Teksten van Jan Boerstoel, Jan Beuving, Katinka Polderman, Jurrian van Dongen en Raf Walschaerts zijn op muziek gezet door Eric Vlasblom, Katinka Polderman, Kommil Foo, Han Kooreneef, en Stijn van der Loo. Dit nieuwe materiaal is ontwikkeld ter gelegenheid van de manifestatie Jheronimus Bosch 500, speciaal om koren en muziekgezelschappen in staat te stellen een bijdrage te leveren aan dit speciale herdenkingsjaar. Immers, het zou leuk zijn als er in de toekomst meer liederen over hem gezongen kunnen worden dan alleen ‘Het Land van Maas en Waal’ van Boudewijn de Groot of de carnavalskraker ‘Oh Oh Oh Jheronimus’.

Wedstrijd

Op zondag 21 februari 2016 vinden de voorrondes plaats in de Muzerije te ’s-Hertogenbosch. Elk koor dat zich tijdig voor de wedstrijd inschrijft krijgt de uitnodiging zich daar te presenteren, door minstens één Bosch lied ten gehore te brengen, eventueel aangevuld met één extra stuk (vrije keuze). De koren zullen worden beoordeeld door de jury, waarbij de zes beste of meest verrassende uitvoeringen zich kunnen plaatsen voor de finale in april (exacte datum en plaats worden binnenkort bekend gemaakt).

Tijdens de finale is er niet alleen een vakjury, maar zal ook het publiek een stem krijgen. In totaal worden er in april drie prijzen verdeeld: 1. Beste koor (volwassenen); 2. Beste kinderkoor (t/m 16 jaar); 3. Publieksprijs. Per categorie is er een passend prijzenpakket, met als kroon op het werk de eervolle taak om diverse grote evenementen tijdens het Jheronimus Bosch-jaar muzikaal te versterken en het werk van de grote meester een stem te geven.

De tien nieuwe Bosch-liederen zijn speciaal voor koren gearrangeerd en alle bladmuziek, teksten en mp3-bestanden zijn beschikbaar via de website (zie Bijlagen).

Aanmelden

Koren, zangverenigingen en vocal groups die zich willen aanmelden voor de wedstrijd kunnen dat doen via de website Ook is daar meer informatie te vinden over dit initiatief. Uiterlijke inschrijfdatum is 31 december 2015.